fbpx
Basic Group

СМАРТФОНИ ЗМОЖУТЬ ЗНІМАТИ З ЯКІСТЮ ДЗЕРКАЛЬНИХ КАМЕР

СМАРТФОНИ ЗМОЖУТЬ ЗНІМАТИ З ЯКІСТЮ ДЗЕРКАЛЬНИХ КАМЕР

withbackground_jpg

Група вчених з Гарвардського університету представила свою новітню розробку – металінзи. вони набагато менші наявних на сьогодні моделей (їх діаметр всього 2 мм), і при цьому вони на 2-3 порядки дешевше будь-яких сучасних аналогів.
 
Гарвардські металінзи здатні замінити собою великі оптичні масиви, які використовуються в DSLR-камерах та інших оптичних приладах на кшталт мікроскопів і телескопів. Ці масиви такі об’ємні з однієї причини – вони складаються з безлічі криволінійних скляних компонентів, що мають форму літаючої тарілки. Скляні лінзи заломлюють проходять через них світлові промені, зводячи їх в одну точку (фокус). Однак промені, що проходять через край лінзи, збираються за точкою фокусу, що робить зображення розмитим. Для корекції цих так званих сферичних аберацій виробники змушені додавати в систему ще більше лінз.
 
Сферичні аберації не є проблемою для металінз, які замінюють вигнуті скляні форми плоскими шматочками кварцу, сполученими з масивами доміноподобних структур з діоксиду титану.
 
В результаті металінзи перевершують традиційні лінзи в відображенні дрібних деталей. Для самартфонів вони забезпечать зйомку на рівні дзеркальних фотокамер всього лише за частку ціни останніх. Однак при цьому слід врахувати один ключовий аспект. Для отримання надзвичайних фотографій, крім лінзи, важливий ще один компонент – фотосенсор. І, як правило, більший сенсор дозволяє отримати більш якісне зображення.