fbpx
Basic Group

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ FACEBOOK НАВЧИТЬСЯ РОЗПІЗНАВАТИ ВИРАЗИ ОБЛИЧ КОРИСТУВАЧІВ

 30 (1)
Команда з розробки штучного інтелекту Facebook вирішила навчити ботів соцмережі не тільки розпізнавати людську мову, а й вирази облич користувачів.
 
Згідно з повідомленням розробників, вони намагаються навчити бота розуміти міміку живих людей на прикладі записів розмов по Skype. Для цього використовуються відеозаписи, на яких чітко видно обличчя співрозмовників, і бот вчиться розпізнавати емоції.
 
При цьому творці вчать систему розуміти не абстрактні вирази, такі як сумне, чи щасливе обличчя, а розпізнавати певні зміни в міміці, властиві окремим емоціям. Ці, так звані, «мімічні візерунки» є однаковими для всіх, незалежно від того, наскільки можуть відрізнятися вираження тих чи інших емоцій у окремих людей. Вивчаючи подібні шаблони, система може передбачати, яке з виразів буде найбільш схожим на людську емоцію.
 
Для тестування нової можливості були запрошені сторонні люди. Їм пропонували розглянути кілька виразів бота і висловити свою думку на рахунок того, наскільки правдоподібно штучний інтелект передає людські емоції.
 
Розробники не вдавалися в подробиці методу, використовуваного для навчання ШІ. Вони також не повідомили, з якою метою проводяться ці дослідження. Цілком ймовірно, що розпізнавання ботами людських емоцій в подальшому буде реалізовано в розробках, що стосуються віртуальної реальності.