fbpx
Basic Group

РОБОТИЗОВАНА ЧИ ПРИРОДНА?

77На виставці Demo Day агентство передових розробок DARPA продемонструвало роботизовану руку, що керується за допомогою сигналів мозку. За словами Джон Метені, першого користувача кібернетичної руки, це найдосконаліший з усіх у світі протезів подібного роду.
Метені втратив власну руку ще в 2008 році, але розробка DARPA дозволяє йому робити все що заманеться. Незвичайність цього протеза в революційному кріпленні. У тіло пацієнта імплантована металева пластина, закріплена в кістках. До цієї пластині приєднується сама рука. Процедура такої установки називається оссеоінтеграція, Джон Метені став одним з перших людей, які випробували її на собі. Рука управляється за допомогою сигналів мозку, які зчитуються особливими датчиками безпосередньо з нервових закінчень. Крім того, вона має таку ж форму, розмір і вага, як і природна кінцівка. Мабуть, єдина незручність полягає в періодичній необхідності замінювати батареї.
Дослідники з прикладної лабораторії фізики Джона Хопкінса, які розробили цю дивовижну руку, зараз працюють над створенням нейроінтерфейсів, що будуть імплантуватися прямо в мозок.