fbpx
Basic Group

ПАВЛО ДУРОВ РОЗПОВІВ ПРО СПРОБИ ФБР ПІДКУПИТИ ОДНОГО З РОЗРОБНИКІВ TELEGRAM

49 (4)

Павло Дуров заявив про спроби ФБР примусити Telegram до співпраці.
 
За словами Дурова, ФБР виявляло до нього інтерес з 2014 року, коли він продав свою частку в соцмережі «ВКонтакте». Агенти ФБР затримували Дурова на американському кордоні та задавали питання про його роботу в соцмережі. У відповідь він надавав агентам інформацію, яка і так була доступна у відкритих джерелах.
 
Пізніше ФБР зацікавилося і іншим його проектом, месенджером Telegram. Представники спецслужб намагалися налагодити з ним контакт, але за словами Дурова, на той момент він не розумів, чого саме домагаються агенти.
 
У 2016 році Дуров прилетів на конференцію Google I / O в Сан-Франциско. На ранок агенти ФБР прийшли в будинок, який він орендував через Airbnb і адресу якого не афішував. Сам Дуров задається питанням, чи могли спецслужби відстежити його SIM-карту або отримати інформацію про його місцезнаходження через сервіс таксі Uber.
 
Агенти пред’явили якийсь документ і почали задавати питання про Telegram. За словами Дурова, йшлося про неофіційний канал передачі даних деяких користувачів месенджера. Представники ФБР пояснили необхідність такого каналу «терористичною загрозою».
 
У відповідь засновник Telegram пояснив, що передасть документ юристам, і тільки після цього повернеться до розмови з ФБР. Дуров розповів, що був вражений роботою ФБР, агенти якого були максимально компетентні, на відміну від російських спецслужб.
 
Після того, як Павло Дуров відмовився співпрацювати з ФБР, співробітники спецслужби спробували допитати розробника Telegram, імені якого Дуров не розкриває. За його словами, агенти спілкувалися зі співробітником в кафе аеропорту, де задавали питання про алгоритми шифрування і внутрішній устрій Telegram.