fbpx
Basic Group

НОВА ТЕХНОЛОГІЯ ВИВЕДЕ СИМУЛЯНТІВ НА ЧИСТУ ВОДУ

Коли пацієнт скаржиться на біль, лікарю доводиться вірити йому на слово, адже під час звичайного огляду у нього немає можливості переконатися в наявності або відсутності описуваних симптомів. Цим нерідко користуються шахраї з метою отримання рецептів на наркотичні препарати. Однак завдяки високим технологіям скоро таких уявних хворих поменшає.
 
Група вчених з Піттсбурзького університету розробила систему штучного інтелекту, яка здатна відрізняти симулянта від справжнього хворого. Принципи її роботи зводяться до аналізу міміки людського обличчя. Вважається, що на больові відчуття вказують рухи в районі носа і рота. Щоб система могла ідентифікувати ці рухи, її «навчали» за допомогою великої кількості відеороликів, що демонструють людський біль. Для більш достовірного результату при аналізі міміки система враховує вік, стать і комплекцію людини.
 
Як показали дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, комп’ютер здатний розпізнати за візуальними проявам 85 випадків симуляції болю з 100, тоді як досвідчений лікар – лише 55. Творці системи сподіваються в майбутньому на основі своєї технології розробити мобільний додаток для смартфонів, який зможе використовувати в своїй роботі кожен медик.
06 (1)