fbpx
Basic Group

НЕЙРОННА МЕРЕЖА СТАВИТЬ ДІАГНОЗИ НЕ ГІРШЕ ЛІКАРІВ

87
Група вчених зі Стенфордського університету розробила нейронну мережу, яка на основі декількох рентгенівських знімків може поставити діагноз пневмонії, причому робить це вона не гірше, ніж практикуючі лікарі-рентгенологи.
 
Для створення алгоритму вчені створили 121-рівневу нейронну мережу і навчили її на флюорографіях грудної клітки, отриманих від 30 805 пацієнтів. Кожен знімок був проіндексований відповідно до наявних захворюваннь легенів. В процесі навчання знімки відсканували, оцифрували, стиснули до розмірів в 224 × 224 і «згодували» нейронній мережі. Потім випадковим чином з усієї бази було вибрано 80% знімків і проведено чітке налаштування алгоритму. Решта 20% були залишені для перевірки роботи системи і її налагодження.
 
На наступному етапі випробувань дослідники зі Стенфорда взяли нових 420 знімків, яким дали висновок практикуючі фахівці. Лікарі мали досить пристойний стаж роботи від 4 до 28 років. Ні рентгенологи, ні нейромережа не мали доступу до медичних карток пацієнтів. У розпорядженні були тільки знімки. З’ясувалося, що нейромережа мало чим поступається фахівцям з багаторічним стажем роботи.
 
При цьому дослідники відзначають, що в ході тесту використовувалися лише фронтальні знімки, в той час як в медичній практиці вивчаються також бічні знімки і анамнез пацієнта, що має вплив на постановку діагнозу. Проте подібні програми допоможуть діагностувати захворювання у віддалених регіонах з нестачею кваліфікованих кадрів.