fbpx
Basic Group

Найпоширеніші міфи про акумулятори гаджетів

Міф 1: не можна використовувати неоригінальні зарядні пристрої
Питання, на яке не можна дати однозначну відповідь. З одного боку, немає ніякої різниці, яку зарядку використовувати – фірмову або no-name. Сучасні зарядні пристрої не використовують трансформатори, замість них використовуються ШІМ-контролери – мікросхеми, що перетворюють змінний струм в короткі імпульси постійного. Тому ризик серйозного нагріву і неправильної роботи мінімальний. Зарядкою гаджета управляє спеціальний чіп, який встановлює споживану від мережі силу струму, тому загроза «спалити» улюблений смартфон за допомогою неоригінальної зарядки зникає. А от подовжити час заряду на кілька годин або взагалі не зарядити цілком реально, якщо зарядний пристрій не здатний видати необхідну силу струму. Не можна забувати, що гаджети не регулюють подачу напруги з зарядного пристрою, тому не можна використовувати пристрій з відмінною від необхідної напругою (для більшості планшетів і смартфонів це напруга USB-порту – 5 В). Низька напруга не дасть включитися чіпу, що керує зарядкою, висока – пошкодить мікросхему. Але якщо всі необхідні параметри збігаються з характеристиками оригінального зарядного пристрої – чому б не зекономити? Націнки на фірмові аксесуари сягають 1000%!
Міф 2: Не можна користуватися пристроєм під час зарядки
Будь-який гаджет під час зарядки споживає струм, однак, якщо грати на смартфоні або планшеті в «важкі» гри (наприклад, в той же Asphalt) в той час, поки АКБ пристрою заряджається, два різноспрямовані процеси можуть спричинити неприємні наслідки.
На зарядці гаджети мають властивість нагріватися. Аналогічний процес відбуватиметься і при посиленій експлуатації, тому нагрів буде підсумовуватися, і можна перегріти пристрій.
До того ж, якщо використовувати смартфон або планшет на зарядці, час поповнення акумулятора зросте. Але все це не означає, що заряджаються пристроєм не можна користуватися.
Міф 3: заряджати потрібно тільки при повному розряді акумулятора
Цей міф народився, коли всі пристрої використовували акумулятори NiMH (нікель-метал-гідридні) і NiCd (нікель-кадмієві). Подібні зарядні елементи мають ефект пам’яті, тому, якщо заряджати такі АКБ при неповному розряді, з часом їх ємність знизиться.
Сьогодні в більшості пристроїв використовуються літій-полімерні (Li-Pol) акумулятори. На відміну від нікель-кадмієвих, їх процесом розряду управляє мікрочіп. Внаслідок цього при низькому заряді вони все одно віддають номінальний струм, з тою ж напругою і силою струму, що і при повному розряді.
Проте для роботи будь якої мікросхеми необхідне живлення. Тому літій-полімерні акумулятор не заряджається при повній відсутності заряду. Поповнювати їх енергію бажано при зниженні рівня заряду до 20-30%. В іншому випадку процес зарядки не запуститься і доведеться використовувати альтернативні види зарядки, що запускають заряд всупереч схемотехніці акумулятора. І ось це цілком може позначитися на терміні життя елемента.
Міф 4: не можна залишати гаджети на зарядці на ніч
Ще один міф, пов’язаний з нікелевими акумуляторами, які цілком здатні на перезаряд, що приводить до згорання. А ось літій-полімерні зупиняють споживання струму, коли мікросхема, що керує акумулятором, вказує на повний заряд. Так що сучасні смартфони можна залишати на зарядці на будь-який час (якщо, звичайно, вони справні).
Міф 5: вільна оперативна пам’ять допомагає економити заряд
Це дійсно легенда! Оперативна пам’ять використовує не так багато енергії. До того ж найчастіше вона представлена у вигляді однієї мікросхеми, а значить, однаково використовується весь час, коли пристрій увімкнено, скільки б не було запущено додатків.
Реально економити заряд акумулятора дозволяє робота процесора на знижених частотах. На жаль, не всі програми вміють ефективно працювати у фоновому режимі та витрачають енергію АКБ постійно. Деякі програми конфліктують, через що енергоспоживання  зростає. Тому краще всього не очищати пам’ять за допомогою різноманітних менеджерів, а використовувати диспетчер задач і проводити тонке налаштування системи для відключення непотрібних ресурсоємних додатків.