fbpx
Basic Group

МІСТА МАЙБУТНЬОГО БУДУТЬ ОСВІТЛЮВАТИСЯ РОСЛИНАМИ

53

 
На вулицях наших міст ми звикли бачити чимало рослин, які виконують, як правило, чисто декоративну функцію. Але що, якщо всю цю флору можна було б наділити додатковими функціями? Скажімо, вдень рослини виробляють кисень, а вночі – освітлюють вулиці? Звучить фантастично, але насправді подібне вже скоро може стати реальністю.
 
Насправді ж така ідея не позбавлена ​​сенсу і з економічних міркувань, адже, згідно з даними різних досліджень, на освітлення вулиць в нічний час витрачається від 10 до 20% всієї виробленої електрики. Як повідомляє видання Science Daily, вчені впритул наблизилися до створення біолюмінесцентних рослин.
 
Безліч живих організмів у змозі світитися в темряві. Більш того, раніше вченим вже вдавалося «активувати» необхідні гени у рослин. Наприклад, вдалося досягти світіння листя тютюну, застосувавши генну інженерію. А ось вчені з Массачусетського технологічного інституту вирішили використовувати нанотехнології. Вони створили кремнієві і полімерні наночастинки, які здатні переміщатися всередині листя і стебел рослин в певному напрямку, тим самим «виділяючи» світло. Усередині кожної з частинок міститься одна з трьох речовин: люциферин (який випромінює світло), люціферази (фермент, що змушує люциферин світитися) і кофермент А (він підвищує активність люціферази). Всі три наночастинки під тиском у водному середовищі поміщаються в продихи рослин.
 
У результаті вченим вдалося домогтися світіння листя рослини, яке в 100 000 разів перевищувало таке у генно-модифікованого побратима. Найцікавішим є те, що світіння з легкістю можна «відключити», додавши сполуку, що блокує будь-яке з трьох перерахованих вище речовин. На даний момент максимальний період світіння рослин дорівнює четверті години, але вчені планують збільшити цей показник.