fbpx
Basic Group

ЗАПУЩЕНИЙ SPACEX СЕКРЕТНИЙ СУПУТНИК НЕ ДОСЯГ ОРБІТИ

85

Американський секретний супутник Zuma, запущений компанією SpaceX Ілона Маска в ніч на 8 січня, не досяг розрахункової орбіти. Про це повідомляють Reuters з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.
 
За даними видання, супутник Zuma не зміг відокремитися від ракети другого ступеня Falcon 9. Імовірно, супутник розбився або впав у море, розповіли два американських чиновника на умовах анонімності.
 
За фактом події почато розслідування. Однак поки ніщо не вказує на те, що супутник був втрачений через саботаж з будь-чиєї сторони або «інших перешкод», пише Reuters.
 
Представник SpaceX відмовився коментувати ситуацію, але зауважив: «Аналіз даних вказує на те, що Falcon 9 функціонував нормально». Зазвичай цей вислів означає, що двигуни і навігаційні системи ракети працювали без збоїв. Прес-секретар SpaceX не став вдаватися в деталі.
 
Супутник побудований компанією Northrop Grumman Corp на замовлення уряду США. У чому його місія і яке саме відомство відповідає за його експлуатацію невідомо. За даними WSJ, Конгрес і Білий дім вже проінформовані про невдалу місію.
 
SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9 із супутником Zuma на борту в ніч на 8 січня. Це перший старт для компанії Ілона Маска в 2018 році, його трансляція велася на офіційному сайті SpaceX.