fbpx
Basic Group

ВЧЕНІ ЗМОГЛИ ПЕРЕДАТИ АУДІОТРЕК ЧЕРЕЗ ДНК

46

Про застосування ДНК як носія інформації говорять уже давно. Є навіть досить успішні розробки в цій сфері. І схоже, що за цією технологією дійсно може виявитися майбутнє, адже нещодавно група вчених Microsoft Research спільно з колегами з Twist Bioscience і Вашингтонського університету встановила новий рекорд в запису, зберіганні і розшифровці інформації з ниток ДНК.
 
Вчені змогли закодувати в ДНК композиції Tutu джаз-виконавця Майлза Девіса, Smoke on the Water рок-групи Deep Purple в живому виконанні, після чого відтворили їх зі стовідсотковою точністю.
 
Кодування відбувається шляхом трансформування інформації зі звичного двійкового коду (нулі і одиниці) в структурний код ДНК (в вид чотирьох азотистих основ, з яких складається ДНК). При зчитуванні виробляється зворотне перекодування в двійковий код. При цьому сам фізичний ДНК-носій розміром менше піщинки.
 
Як підкреслюють вчені, на відміну від інших носіїв інформації, ДНК здатна безпечно зберігати інформацію тисячоліттями, тоді як звичайні копії доводиться міняти кожні 10 років.
 
Крім довговічності, ДНК має неймовірну місткістю. В обсязі ДНК розміром з кінчик олівця може зберігатися близько 10 терабайт даних, що еквівалентно пам’яті 600 стандартних смартфонів, а вся цифрова інформація світу зможе поміститися приблизно в дев’яти літрах цього біологічного матеріалу.