fbpx
Basic Group

ВИНАЙДЕНО КАМЕРУ, ЯКІЙ НЕ ПОТРІБЕН ОБ’ЄКТИВ

Всі сучасні камери потребують об’єктивів, проте дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту (California Institute of Technology, Caltech) створили таке рішення, яким традиційна оптична система не потрібна. Замість неї застосовується матриця з мініатюрних напівпровідникових приймачів світла, дані з яких спеціальним чином обробляються, щоб домогтися результату, аналогічного тому, що ми отримуємо при використанні звичного об’єктива.
 
Значення даного винаходу важко переоцінити, адже воно відкриває перед інженерами широкі можливості зі створення надтонких камер, вбудованих в смартфони, переносну електроніку та інші гаджети.
 
Правда, станеться це не так скоро, як хотілося б, адже на сьогодні вчені мають лише прототип з 64 приймачами світла, об’єднаними в матрицю 8 × 8. Таке розширення мале, щоб отримати якісне зображення, але на даному етапі прототип цього і не передбачає. Його призначення – продемонструвати, що технологія працює і в майбутньому може стати основою для камер, які будуть не товстішими за аркуш паперу. Технічні подробиці про проект можна дізнатися з документації англійською мовою, розміщеної на сайті інституту.