fbpx
Basic Group

АМЕРИКАНСЬКИЙ ВИРОБНИК ШТУЧНОГО М’ЯСА ВИХОДИТЬ НА КОМЕРЦІЙНИЙ РИНОК

81

Американська компанія Just, в минулому відома як Hampton Creek, готує до запуску лінійку продуктів зі штучного м’яса. У лабораторії стартапу ведеться розробка наггетсів, ковбасок і імітації фуа-гра. Представники Just запевняють, що їм вдалося знизити витрати на виробничий процес. Саме велика вартість вважається головною проблемою штучного м’яса.
 
До кінця року Just почне продаж м’ясних продуктів, вирощених в лабораторних умовах. Який саме вид м’яса буде виробляти компанія, поки не повідомляється.
За кілька місяців компанії потрібно налагодити процес культивування м’яса і поліпшити його смакові властивості. Подробиці своїх розробок компанія не повідомляє, але, за словами Тетрик, вчені з Just застосовують метод вирощування м’яса без використання сироватки. Саме сироватка вважається одним з найдорожчих компонентів синтезованого м’яса. Щоб запустити ріст клітин, їх потрібно забезпечити не тільки поживними речовинами, а й білками – факторами росту, які як раз містяться в сироватці.
 
Just має не тільки власні розробки, а й є найстаршою методикою культивування м’яса, запатентованою голландським вченим Віллемом ван Еленом в 90-і роки. Технологія передбачає використання тваринних клітин. Їх поміщають в біореактор і постачають поживними речовинами, що прзиводить до росту і ділення клітин.
 
Однак подібний метод вимагає великих витрат. У 2013 році бургерна котлета, вирощена в лабораторних умовах, обійшлася вченим в $ 300 000. За 4 роки м’ясо з пробірки подешевшало в 30 000 разів, але як і раніше коштує дорожче звичайного м’яса. Але Just вдалося знизити витрати настільки, щоб зробити продаж продукту комерційно вигідним.
 
Незважаючи на сміливі обіцянки, аналітики сумніваються у швидкому успіху Just. Агентство GlobalData прогнозує, що перші продукти на основі штучного м’яса з’являться на полицях не раніше 2021 року. Лідером ринку буде американський стартап Memphis Meat, який вже відпрацював метод вирощування фрикадельок в лабораторних умовах. Однак очікувати на прилавках появи стейків та інших цілісних м’ясних продуктів не варто. Поки компанії можуть створювати лише напівфабрикати з декількох компонентів, отриманих в лабораторних умовах.
 
Штучне м’ясо вважається більш поживним і менш шкідливим – як для людини, так і для навколишнього середовища. А ці фактори відіграють вирішальну роль в умовах кліматичних змін і загальносвітової демографічної ситуації. З етичної точки зору вирощування тварин на забій також турбує багатьох вчених і зоозахисників.