fbpx
Basic Group

ШІ ЗДАТНИЙ ВИЯВИТИ ХВОРОБУ АЛЬЦГЕЙМЕРА ЗА РОКИ ДО ПОЯВИ СИМПТОМІВ

61 (1)
Різні групи вчених з усіх куточків світу працюють над тим, щоб якомога раніше навчитися виявляти ознаки прийдешньої хвороби Альцгеймера у пацієнтів. Вся справа в тому, що чим раніше хвороба виявлена, тим ефективнішим може бути комплекс заходів зі стримування її розвитку. Ну а пацієнти, в свою чергу, отримують куди більше часу на те, щоб навести лад у своїх справах, перш ніж вони втратять більшу частину когнітивних функцій. На допомогу медикам цього разу прийшов штучний інтелект, за допомогою якого, як виявилося, можна виявити захворювання за роки до виникнення перших симптомів.
 
Створити алгоритм виявлення Альцгеймера у пацієнтів вдалося дослідникам з італійського Університету Барі. Система ретельно вивчає МРТ-скани мозку людини і зазначає на них крихітні структурні зміни, характерні для даного нейродегенеративного захворювання. Штучний інтелект навчали на основі 67 сканів, 38 з яких належали хворим людям, а 29 – здоровим. Дослідники розділили скани на невеликі регіони і дали можливість ШІ ретельно проаналізувати нейронні зв’язки між ними.
 
Після того як навчання було завершено, систему випробували ще на 148 добровольцях. Серед них було 48 чоловік, вже страждають від Альцгеймера, а також 48 осіб зі слабкими когнітивними розладами, які в кінцевому підсумку, через роки, виливаються в це захворювання. Штучний інтелект успішно діагностував захворювання в 86% випадків, що є відмінним показником.