fbpx
Basic Group

ПОМЕР ВІДОМИЙ ВЧЕНИЙ СТІВЕН ХОКІНГ

81

 
Вранці 14 березня в своєму будинку в Кембриджі на 77 році життя помер британський фізик-теоретик Стівен Хокінг, повідомляє BBC з посиланням на слова його сім’ї.
 
Стівен Хокінг народився 8 січня 1942 року. Він вивчав теорію чорних дір, космічну сингулярність і теорію виникнення світу в результаті Великого вибуху. Також Хокінг випустив кілька науково-популярних книг, найвідоміша з яких – «Коротка історія часу», випущена в 1988 році і розійшлася тиражем 10 млн примірників.
 
У 1963 році 21-річному Хокингу поставили діагноз бічний аміотрофічний склероз (БАС). Лікарі відводили йому близько двох років життя. Однак фізик продовжив займатися науковою діяльністю. Згодом він був паралізований і втратив можливість говорити, спілкуючись з людьми через комп’ютерний синтезатор мови.
 
Хвороба спонукала Хокінга більше працювати, але через неї також розпалися два його шлюбу, писав фізик в мемуарах «Моя коротка історія», випущених в 2013 році. У книзі Хокінг розповів про свої почуття, коли йому вперше поставили діагноз: «Я відчував несправедливість – чому це повинно статися саме зі мною?».
 
«Тоді я думав, що моє життя скінчилося і що я ніколи не зможу реалізувати свій потенціал. Але зараз, 50 років потому, я можу спокійно задовольнятися життям »- Стівен Хокінг
 
Одним з останніх проектів Хокінга була ініціатива з дослідження космосу і пошуку життя у Всесвіті. У 2016 році Хокінг і російський мільярдер і інвестор Юрій Мільнер представили наносупутники, які протягом 20 років після запуску повинні досягти найближчої до Землі зоряної системи – Альфа Центавра. Мільйонер інвестував в проект $ 100 млн