fbpx
Basic Group

КОМПАНІЯ FACEBOOK ВВЕЛА НОВУ ОДИНИЦЮ ВИМІРУ ЧАСУ

79

Ми з вами звикли до того, що час вимірюється в секундах, хвилинах, годинах, місяцях, роках і так далі. У разі, коли потрібна висока точність, ми вдаємося до мілісекунд або наносекунд. Здавалося б, навіщо винаходити колесо і вводити абсолютно нову одиницю виміру часу, коли усталена система прекрасно себе зарекомендувала? Але компанія Facebook так не вважає. Спеціально для творців інноваційного візуального контенту (ефектів для фільмів, віртуальної реальності та іншого) була введена абсолютно нова одиниця виміру, в якій вимірюється час. Знайомтеся – «флік». Своєю назвою ця одиниця зобов’язана словами «frame» ( «кадр») і «tick» ( «позначка»).
 
Флік придумав Крістофер Норват – колишній співробітник Facebook, який працював в студії Oculus Story Studio. Один флік еквівалентний 1/705600000-ї секунди, або 1,417 наносекунди. У Facebook вибір подібної тривалості фліка пояснюють максимально доступною мовою. Коли ви працюєте над створенням візуальних ефектів для кіно, телебачення або віртуальної реальності, вам доводиться користуватися симуляцією або іншими процесами, що розбивають одиничний кадр на фіксоване ціле число дрібних відрізків. Наприклад, тривалість одного кадру в стандартному відео з частотою 24 кадрів в секунду становить +0,0416666666666667 секунди. Робити математичні обчислення з такими числами не дуже зручно, а якщо ці значення округляти, зіб’ється точність синхронізації.
 
Введення нової одиниці вимірювання часу дозволить збільшити точність синхронізації і спростити математичні операції з кадрами відео. Наприклад, тривалість кадру при 24 fps складе 29 400 000, при 25 fps – 28 224 000, а при 120 fps – 5 880 000 фліків. Зауважте, що тепер немає ніяких зайвих цифр після коми. Флік також дозволить максимально комфортно працювати з високочастотними камерами. При частоті зйомки 192 000 кадрів в секунду тривалість одного фрейма складе 3675 фліків. Саме тому було важливо зробити флік таким коротким за часом. Крім усього іншого, флік ідеально поєднується з монтажним аудіо найбільш поширених частот від 8 до 192 кілогерц. Facebook дуже сподівається, що в майбутньому флік стане загальноприйнятою одиницею виміру часу в популярних програмах для створення відеоконтенту і монтажу.