fbpx
Basic Group

ВЧЕНІ СТВОРИЛИ ШПАЛЕРИ, ЗДАТНІ ПЕРЕТВОРЮВАТИ СОНЯЧНЕ СВІТЛО В ЕЛЕКТРИКУ

82

Дослідники з Імперського коледжу Лондона розробили унікальні енергогенеруючі шпалери, які виробляються за допомогою струминного друку на папері ціанобактеріями, що використовують фотосинтез для вироблення енергії. Розробники називають свій продукт «два в одному» – він є одночасно біо-батарею і сонячною панеллю, і кажуть, що шматок такого матеріалу розмірами з планшет зможе забезпечити живлення, наприклад, електронного годинника або світлодіодним лампочки.
 
Команда вчених довела, що ціанобактерії можуть використовуватися в складі чорнила і друкуватися на струменевому принтері для створення точних малюнків на електропровідних вуглецевих нанотрубках, які також наносяться струменевим друком на папір. Дослідження показало, що мікроорганізми вижили в процесі друку і можуть здійснювати фотосинтез, забезпечивши вироблення невеликої кількості електроенергії на протязі 100 годин.
 
Вчені вважають, що їх прорив може привести до створення нових типів електронних пристроїв, виготовлених на основі паперу і бактерій. У їх число можуть увійти одноразові джерела живлення, інтегровані в паперові сенсори для моніторингу пацієнтів в медичних цілях або девайси, які виглядають як настінні шпалери, але також служать датчиками навколишнього середовища для контролю якості повітря в приміщеннях.
 
Ці сонячні біо-батареї можуть стати наступним кроком в розвитку технології нового типу у відновлюваній енергетиці, яка досліджується науковцями в усьому світі і називається біофольтаікой (BPV). Вона заснована на здатності мікробів і водоростей використовувати фотосинтез для перетворення сонячного світла в електричний струм, в якому джерелом електронів служить вода.
 
На даному етапі дослідники створили паперову панель розміром з долоню. Запланований ними наступний крок – виготовлення прототипу девайса розміром з аркуш формату A4, який дозволить визначити електричну потужність і ефективність в більшому масштабі.