fbpx
Basic Group

ВЧЕНІ СТВОРИЛИ НОВІ СИНТЕТИЧНІ М’ЯКІ М’ЯЗИ ДЛЯ РЕАЛІСТИЧНИХ РОБОТІВ

Група дослідників зі Школи інженерії та прикладних наук Колумбійського університету розробила новий тип синтетичних м’яких м’язів, виробляти які можна за допомогою технології 3D-друку. Матеріал є дуже міцним і здатний витримувати вагу, яка в 1000 разів перевершує його власний, а межа його енергії пружної деформації (розтягування) в 15 разів вище в порівнянні з тканинами справжніх м’язів.

Матеріал не вимагає використання зовнішнього джерела для керування тиском, що часто зустрічається в інших існуючих рішеннях, які покладаються на енергію пневматичної або гідравлічної інфляції (надування). Ці компоненти, як правило, займають багато місця, що робить їх незручними у використанні при створенні машин, де важлива компактність і незалежність.

Основою синтетичних м’язів служить силіконовий каучук, що має пористу структуру з заповненням етанолом. Матеріал приводиться в роботу за допомогою електричного струму малої потужності, що передається по дуже тонких проводах з високим опором.

Нові синтетичні м’язи можуть принести велику користь в сфері розробки і виробництва так званих «м’яких» роботів. За останні роки спостерігається величезний прогрес у створенні машин, наділених можливістю виконувати безліч тонких поставлених завдань. Проте залишається ще безліч дій, виконувати які тверді роботи не можуть.

Дії, пов’язані із захопленням об’єктів і маніпуляцією ними, вимагають наявності деякого рівня спритності і гнучкості, забезпечити який нинішні технології не в змозі. Нові ж матеріали, подібні до того, про який йде мова в даній статті, дозволять створювати роботів, здатних маніпулювати м’якими і маленькими об’єктами, не завдаючи їм будь-яких пошкоджень.